Wat moet ik meenemen tijdens een tandemsprong?

11 februari 2021

Een tandemsprong wagen is natuurlijk erg spannend. Bij ENPC kunnen we ons dan ook voorstellen dat je nog vol vragen zit voor je in het vliegtuig stapt. Wat moet je bijvoorbeeld allemaal meenemen tijdens een tandemsprong, en wat moet je vooral thuis laten?

Schoenen

Het is als eerst belangrijk om goed te letten op de schoenen die je aandoet voor je van huis vertrekt. Schoenen die niet lekker zitten kunnen ergerlijk zijn tijdens een sprong. Omdat je bij de sprong af moet kunnen zetten en je landing goed op wil vangen, is bewegingsvrijheid belangrijk. Neem dat alleen niet te letterlijk: té loszittende schoenen kunnen uiteraard makkelijk uitvallen tijdens je duik naar beneden. Trek dus geen slippers, bergschoenen, sandalen of ballerina’s aan! Hakken kan je ook beter mijden, omdat deze achter de lijnen van de parachute kunnen haken. Het beste draag je gewoon sneakers.

Kleding

Normaliter trek je vlak voor je sprong een jumpsuit aan. Hier suist de wind makkelijk langs, waardoor je op een comfortabele manier naar de grond kan duiken, vliegen en zweven. Vanwege corona kunnen we helaas geen jumpsuits uitreiken en vragen we je om in je eigen kleren te springen. Let wel op dat je er iets comfortabels onder aan doet. Wanneer je kleding gaat prikken of irriteren, is dat erg vervelend. Andere kledingstukken, zoals jurken, zijn bijvoorbeeld niet handig. Trek daarom iets praktisch aan voordat je naar ons skydive-centrum vertrekt.

Bril of lenzen meenemen

Ook je bril of lenzen kan je tijdens je tandemsprong gewoon meenemen. De springbril die je van onze instructeurs krijgt zit strak om je hoofd. Daardoor blijven je lenzen goed op je ogen zitten en belandt er geen vuil achter. Wel is het slim om van tevoren aan te geven dat je lenzen draagt; dan kan de instructeur je springbril net iets strakker aantrekken. Maar als je een bril op sterkte draagt is het ook slim om dat te melden. Speciaal voor brildragers hebben we ‘over the glasses goggles’ die precies over je bril heen passen. Zo kan je gewoon met scherp zicht genieten van het uitzicht.

Niet meenemen

Zijn er dan ook dingen die je echt niet mee mag nemen tijdens een tandemsprong? Zeker, maar dat is voor je eigen veiligheid. Wij staan bijvoorbeeld GoPro’s, handcamera’s en telefoons niet toe bij je sprong. Hoe leuk het ook is om jouw sprong vast te leggen, het risico dat je het voorwerp laat vallen is te groot. Daarnaast heb je als parachutespringer ook een speciaal brevet nodig om met camera-apparatuur te mogen springen. Wil je toch dat jouw sprong op de gevoelige plaat wordt vastgelegd? Onze ervaren instructeurs kunnen een camera meenemen, zodat je jouw sprong later toch terug kan kijken.

Voorbereid een sprong maken

Een tandemsprong maken kan dus spannend zijn, maar met de juiste voorbereiding breng je deze met onze instructeurs tot een goed en spectaculair einde. Wil jij ook een sprong wagen boven het mooie Brabant? Neem dan snel contact op met ENPC en boek jouw zelf samengestelde tandemsprong!