Hoe groot is een parachute bij Skydive ENPC?

Soms krijgen we bij ENPC de vraag hoe groot een parachute moet zijn om veilig uit een vliegtuig te kunnen springen. Natuurlijk werken we bij ENPC met het beste en veiligste materiaal, waarbij we gebruik maken van de standaard formaten die er beschikbaar zijn. Maar om toch meer duidelijkheid te geven, geven we wat meer informatie over de grootte van een parachute.

De natuurkunde van een parachute

Als je precies wilt weten hoe groot een parachute moet zijn, is het nodig te kijken naar de natuurkundige wetten over zwaartekracht en luchtweerstand. Op basis van een aantal berekeningen kan je dan precies bepalen hoe groot de oppervlakte of diameter van de parachute moet zijn om te zorgen voor een veilige landing. Daarbij dien je ook te kijken naar het materiaal en de krachten die op een parachute werken.

Zwaartekracht van het vallen

Objecten of personen vallen naar beneden door toedoen van de zwaartekracht. Dit is een aantrekkende kracht die twee of meerdere objecten naar elkaar toe trekt. De grootte van die kracht is afhankelijk van je massa (gewicht). Hoe zwaarder een persoon of object is, hoe sneller het valt. Bij een vrije val wordt daarom ook gesproken over de valversnelling: de snelheid waarmee de zwaartekracht je naar beneden trekt. In de natuurkunde staat deze standaard op 9,82m2. Voor een veilige landing is het belangrijk deze valsnelheid te verminderen; een daalsnelheid van onder de 5 m/s zorgt voor een veilige landing. De grootte van een parachute speelt hier dus ook rol in. 

Daarom is het gewicht van een parachute zo licht mogelijk; Een te zware parachute maakt namelijk ook je gewicht (massa) groter, waardoor je juist harder valt.

Luchtweerstand bij parachute

Bij het openen van een parachute, moeten we ook kijken naar de luchtweerstand die voor een afremmende kracht zorgt. Want alles wat door de lucht beweegt, wordt ook weer afgeremd door dezelfde lucht. Het is dus kort gezegd de weerstand die een voorwerp veroorzaakt door de lucht. Dit wordt veroorzaakt doordat je botst met luchtdeeltjes, een voorwerp moet zich als het ware ‘een baan door de lucht wringen’. Als er geen luchtweerstand zou bestaan, zou alles even snel vallen. In de natuurkunde wordt dit weergeven als Cw (luchtweerstand coëfficiënt).

Bij het parachutespringen zorgt de grootte van het oppervlakte ervoor dat je wordt afgeremd: hoe groter deze oppervlakte, hoe groter de luchtweerstand dus hoe harder je wordt afgeremd.

Berekening grootte van een parachute

Bij het berekenen van de grootte een parachute, moet je dus rekening houden met massa (mensen+ballast), de daalsnelheid (verminderen van valversnelling) en luchtweerstand. Bij een tandemsprong met ENPC spring je altijd met twee mensen plus de parachute. Als je hiervoor 200 kilogram zou nemen, met een standaard daalsnelheid van 3 m/s (alles onder de 5 m/s zorgt voor veilige landing) en een luchtweerstand van 1,5 Cw (luchtweerstand coëfficiënt) bij een bolvormige parachute, dan is de diameter of grootte van een parachute bij het openen 17 meter. Zo groot is de parachute dus!

Veilig, betrouwbaar en toch spannend!

Natuurlijk is een parachutesprong van meerdere factoren afhankelijk: het totale gewicht van de mensen, de hoeveelheid wind, de ondergrond en ga zo maar verder. Maar alles gebeurt onder deskundige begeleiding van ervaren instructeurs; zodat iedere sprong veilig en betrouwbaar verloopt, zonder dat we de spanning van het springen uit het oog verliezen! Boek daarom nu een tandemsprong bij Skydive ENPC en beleef de ervaring van je leven. Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op!